Kirjoittaja Aihe: Futisaiheista TV-ohjelmaa  (Luettu 85446 kertaa)

Poissa Bebeto

 • Forum Admin
 • Viestejä: 8136
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #600 : 20.09.12 - klo:15:13 »
Jos Ylen suuri vaalikeskustelu ei kiinnosta, niin Poliisi TV:ssä YleTV2 klo 21:25 tänään:

"Poliisi-tv

Jalkapallohuliganismia? Liioitteleeko poliisi vai vähätteleekö futisväki? Mikä ero on toritappelulla ja kaukalonujakalla? Miksi Suomen laki ei päde kaukalossa? Poliisin matkassa Iisalmessa. Juontajana Anu Hurme."

Ohjelma on myös katsottavissa Yle Areenassa kuukauden ajan.


Paikalla Anja

 • Forza Member
 • Viestejä: 1660
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #601 : 30.09.12 - klo:12:03 »
YLE Fem maanantaina klo 21.00: Elisabeth Rehn kohtaa Shefki Kuqin. Ei tässä kai paljon futista ole, mutta futaaja ainakin.

Poissa JM-07

 • Forum Admin
 • Viestejä: 6861
 • My Lucky Number ** 7 **
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #602 : 09.10.12 - klo:19:15 »
Shefki on hieno mies ja Elisabeth antoi hyvin tilaa Shefkin tarinoille. Vaikuttava ohjelma.
# 7 * * Jere Sr * * Suomen parhaat syötöt, HJK 1999-2003

Poissa Härmän Häjy

 • Forza Member
 • Viestejä: 1139
 • Komiaa tuloo oltua ku tietää miston kotoosin.
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #603 : 21.09.13 - klo:01:31 »
Kannataa vaharata yle areenasta ohjelma nimeltä jalkapallomaa. Kertoo FC Lahin faneista, tai pikemminkin huligaaneista. Tuli ulos maanantaina.
Meiltä voirahan kyllä vaatia, mutta meilton paha tulla mitää ottamahan.

Ennen koiralta kusi loppuu, ku pohojalaasilta raha!

Poissa TeeJii

 • Forza Member
 • Viestejä: 5042
  • HJK-kannattajat
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #604 : 22.09.13 - klo:09:47 »
Tuli toi katsottua, mutta eipä oikeestaan toista kertaa väijyä...

Odottelen tämänpäivän dokkaria eli Kun mestaruus ei riitä!
HJK-kannattajat

Poissa Tuomas

 • Puheenjohtaja
 • Forum Admin
 • Viestejä: 942
 • Forza HJK!
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #605 : 25.09.13 - klo:00:04 »
Tämä ei ole tv-ohjelma ja vain osittain futisaiheinen, mutta Yle puhe -radiokanavan ohjelmassa jauhetaan suomalaisesta urheilukulttuurista. Soittivat minullekin ja haistattelivat. :thumbsup:  Olin tuolloin autolla brömistelemässä, kun soittivat ja keskittyminen ei koko ajan ollut paras mahdollinen, laitetaan siis sikumainen ulosanti sen piikkiin. Osuuteni alkaa noin 29.40 kohdasta, jos ei halua kuunnella koko ohjelmaa  ja jos haluaa kelailla ohjelmaa haluamallaan tavalla, pitää käsittääkseni ladata mp3.
Tässä linkki: http://yle.fi/puhe/ohjelmat/liikuntatunti/miten_hurraa_suomalainen_urheiluhullu_7820.html

Heti alussa minulta taisi päästä ilmoille väärää tietoa radioyleisölle, kun sanoin Forza HJK:n tarkoittavan Hurraa HJK:ta. Sanakirja.org kääntää kuitenkin näin: "voima, joukko, sotajoukko, valta, väkivalta, energia, voimakkuus, vahvuus, anna mennä". Joskus muistan kuitenkin asiasta olleen puhetta, mikä olisi oikea käännös? Hurraa HJK kuulostaa aika paljon paremmalta kuin Energia HJK tai Voima HJK. Mitä sanoo asiantuntijapiirin kunniapuheenjohtaja Seppo#69 ja italian kielen dosentti Mike2000?

Edit: Yleisesti ottaen urheilukulttuuri on nousussa, koripallon EM-kisoissa oli suomalaisia kisaturisteja parhaimmillaan pari tuhatta. Aleksi Valavuori lennätti parin päivän varoitusajalla yksityiskoneellisen suomalaisia jatkosarjan otteluihin. Sama janari on järjestänyt jälleen Finnairin tilauskoneen tällä kertaa lentopallon EM-puolivälierään. Ympäristöä tällä ei säästetä, mutta Suomi on noissa kisoissa pelaavista joukkueista parhaiten esillä. Kesällä sama kundi osti 400 lippua HJK-Honka -otteluun ja mainosti härskisti koripallojoukkue Bisonsia, nyt hän on ilmeisesti myymässä Stadin jäähallia täyteen koripallon Euroliigan otteluihin loimaalaisella jengillä. Aikamoista, melkoinen ilmiö hänkin. Samaan aikaan Suomen jalkapallomaaotteluissa Olympia Stadionilla on mielestäni yksi maailman parhaista tunnelmista, kun otetaan huomioon vain maajoukkueet, kerrassaan huikea meininki. Eräs espanjalainen tuttavani kehui tunnelmaa Suomi-Espanja -MM-karsintaottelussa huikeaksi, kehut siltä suunnalta ovat yleensä niin vähissä, että tälle kommentille on annettava erityinen painoarvo ;D Jalkapalloliigassakin mennään eteenpäin ainakin yleisömäärissä, Klubin peleissä on kaikkien aikojen paras tunnelma, kun myös tuulipuvut avaavat äänijänteitään.

Aika paljon positiivista. Reiluun viikkoon on julkaistu pari jalkapallodokumenttia, koska viimeksi tehtiin dokkaria suomalaisesta potkupallosta? EOM:ää. Onko niin, että samaan aikaan, kun Suomi on Nokian jälkeen palaamassa köyhyyteen ja puutteeseen, suomalaiset ovat vihdoin alkaneet näyttää tunteitaan, nauttimaan elämästä ja rillaamaan? Mitään hävittäväähän ei taida enää olla? Stephen tuli, näki ja lähti noin miljoonan bonus mukanaan jokaista tuhoamaansa 1,5 miljardia kohden. Mutta Elop on urheilumies, kendoyanari, Hjallis on häntä monta kertaa kestittänyt venäläisille myymässään hallissa. Jokeri-faneilla oli viesti valmiina hänelle sarja-avauksessa: http://www.youtube.com/watch?v=RCNQfx0ynQM Urheilukulttuuria tämäkin? Hjallis ainakin pahastui. Onneksi Hjallis sentään ymmärtää rahan päälle: http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288600791920.html Tyhmä ei ole se, joka pyytää?
« Viimeksi muokattu: 25.09.13 - klo:01:38 kirjoittanut Tuomas »

Poissa Pekka#63

 • Forza Member
 • Viestejä: 2118
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #606 : 25.09.13 - klo:08:33 »
Totta puhut Tuomas! Palloilukulttuuri on nousussa ja miksi ei olisi? Jalkapallo esim. on pikkupoikien ja -tyttöjen ehdoton ykköslaji Suomessa ja sieltä se futiksenkin nousu kumpuaa. Pikkuhiljaa on paini-, juoksu- ja hiihtosukupolvet väistymässä myös päätöksenteon huipulta. Ennen jokaisessa pienessäkin kylässä oli yleisurheilukenttä, nyt niihin rakennetaan palloilusaleja ja pihapelikenttiä. Hyvä kilpailullinen menestyskin mm. kori, lento- ja jalkapallossakin ( ainakin naisten ja nuorten tasolla ) myös toki lisää harrastajamääriä. Eteenpäin on menty!  :)

Poissa TeeJii

 • Forza Member
 • Viestejä: 5042
  • HJK-kannattajat
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #607 : 25.09.13 - klo:12:43 »
ForzaHJK=Eläköön HJK
HJK-kannattajat

Poissa Markku

 • Forum Admin
 • Viestejä: 4399
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #608 : 25.09.13 - klo:14:50 »
ForzaHJK=Eläköön HJK

Tämähän ei ainakaan ole oikein. Eläköön HJK olisi italiaksi Viva HJK, forza ei sitä sananmukaisesti tarkoita. Ajatuksena tuo varmasti on lähellä, mutta Tuomashan nimenomaan kyseli, että mikä olisi oikea käännös.

Jos suomessa olisi forzalle tähän kontekstiin täydellinen käännös, se olisi jo varmasti moneen kertaan todettu. Tuo huudahdus nyt vain on sellainen rakenne, jolle ei meillä ole suoraa vastinetta, joten suomennos pitää hakea hieman "sinnepäin". "Eläköön HJK" toimii, "Anna mennä, HJK" noista sanakirja.org:in käännöksistä samoin. Yksi omia suosikkejani vapaasti käännetyistä vaihtoehdoista on "Tsemppiä HJK".

Google Translate muuten antaa (tapansa mukaan) hupaisia tulkintoja:
forza = pakottaa (ei vaihtoehtoja)
forza Italia = voimassa Italiassa
forza HJK = HJK voimassa

Poissa Seppo_69

 • Kunniajäsen
 • Forza Member
 • Viestejä: 8624
 • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #609 : 25.09.13 - klo:15:04 »
"Tsemppiä HJK!" on ihan hyvä sinnepäin käännös. Mun yks suosikkikäännös on "Hakkaa päälle HJK!" Kaikki positiivista ja energisyyttä eli voimaa tarkoittava kannustamismielessä tarkoitettu on oikein, koska suoraa käännöstä ei ole.

Mun sanakirja sanoo seuraavan esimerkin: "Forza Juventus!" = "Hyvä Juventus!" Yksinkertaista! Vai jo liian yksinkertaista? Meillähän on laulu, joka alkaa "Hyvä hyvä HJK..." Se ehkä tavoittaa asian ytimen vielä paremmin, koska onhan nyt kaksi kertaa "hyvä" enemmän kuin vain kerran hyvä. :)
« Viimeksi muokattu: 25.09.13 - klo:15:22 kirjoittanut Seppo_69 »
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa mike--2000--

 • Forza Member
 • Viestejä: 1145
 • Forza HJK!
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #610 : 25.09.13 - klo:15:23 »
Kahden ihmisen raati (joista toinen italialainen) on sitä mieltä, että paras suomennos ForzaHJK:lle on yksinkertaisesti "hyvä HJK!".

ForzaHJK on muuten hyvä nimi; lyhyt, ytimekäs ja sen osaa jokainen suomalainen lausua, vaikkei osaisi italiaa sanaakaan. Uskon, että jopa YLEn urheiluselostajilta, Antti Ennekariltakin, nimen lausuminen oikein onnistuisi. Muutenhan ko. puljun selostajat eivät pahemmin viitsi nähdä vaivaa ennen matseja yrittää opetella italialaisten nimien lausumista edes sinnepäin. YLEn palkkalistoillahan on mm. Ella Kanninen joka puhuu todella, todella hyvää standardi-italiaa. Hänen kannattaisi kouluttaa futisselostajia italian lausumisessa YLEn laiskoille futisselostajille. Itse asiassa Ella Kanninenhan voisi olla itsekin parempi futisselostaja kuin moni muu YLEn "asiantuntija".
Public enema # 1

Poissa Seppo_69

 • Kunniajäsen
 • Forza Member
 • Viestejä: 8624
 • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #611 : 25.09.13 - klo:15:45 »
Ilmeisesti mun sanakirjan laatija Giorgio Colussi ei ollut kovinkaan hakoteillä. Futishemmoja ehkä? ;D
Italian kielessä on lopulta suomalaisille tosi vähän vaikeita asioita ääntämisen kannalta. Minusta selostajat voisivat uhrata yhden tunnin elämästään perusjuttuihin, koska sehän on heidän työtään omalla tavallaan. Ihan sama koskee espanjalaisia nimiä: taas kerran siellä pelasi joku Tšordi Alba, voi hyvää päivää sentään. Siinä kielessä kirjainta h ei lausuta ikinä, se on vain avustava merkki. Ja tosi helppo sääntö, koska siitä ei ole poikkeuksia. Mutta toki espanjassa on h-äänne, mutta sen merkki on j. Eli: hordi alba. Ei ole vaikeaa, ei. José on "hosee" jne.

Tuskin kukaan edellyttää esim. albanialaisten, armenialaisten tai intialaisten nimien täydellistä oikein lausuntaa, mutta jotenkin nyt ruotsalaiset, saksalaiset, italialaiset, espanjalaiset, englantilaiset jne. vois hanskata jotenkin. Jo ranskan kieli on paljon noita vaikeampaa lausua oikein. Futiksessa Italia ja Espanja nyt sattuvat olemaan aika olennaisia maita. Puhumattakaan kaikista Amerikan mantereen espanjankielisistä maista. Puolen tunnin alkeet portugalin ääntämisestä tekis hyvää myös, koska Brasiliakin sattuu olemaan aika hyvä futiksessa, Portugalia unohtamatta.
« Viimeksi muokattu: 25.09.13 - klo:16:04 kirjoittanut Seppo_69 »
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa Bebeto

 • Forum Admin
 • Viestejä: 8136
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #612 : 25.09.13 - klo:16:35 »
Koska Suomi on aika hyvä lentopallossa niin oletan, että tänään Italia - Suomi -matsissa italialaiset selostajat osaavat lausua oikein suomalaiset nimet. Täytyy käydä kuuntelemassa Rain lähetystä.

Poissa Seppo_69

 • Kunniajäsen
 • Forza Member
 • Viestejä: 8624
 • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #613 : 25.09.13 - klo:17:05 »
Meidän kielialueen kokoon nähden ne varmaan lausuu kaikki suomalaiset nimet siedettävästi. Täytyy muistaa, että olemme aika uusi tulokas noin korkealla tasolla, mutta jos siellä pysytään, ehkä kiinnostus kasvaa. NHL:n selostuksissa Selänne on "Silaani" jne. Eikä ne osaa yhtään paremmin ruotsalaisia nimiäkään, vaikka ruotsia puhuvia on paljon enemmän kuin perussuomen puhujia. ;D
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa Bebeto

 • Forum Admin
 • Viestejä: 8136
Vs: Futisaiheista TV-ohjelmaa
« Vastaus #614 : 25.09.13 - klo:17:30 »
Musta tuntuu, että suomalaiset selostajat lausuvat ulkomaisia nimiä aika hyvin verrattuna ulkomaisiin kollegoihinsa. Osaakohan italialainen selostaja lausua oikein vaikkapa saksalaiset tai espanjalaiset nimet - tai päinvastoin?

Ylipäätään Suomessa on kielitaito korkealla tasolla, Euroopan huippua. Eurobarometrin mukaan vieraiden kielten taito on vähentynyt EU:ssa, mutta meillä kielitaitoisten osuus on kuitenkin kasvanut. EU-maiden teineistä selvästi alle puolet pystyy keskustelemaan kelvollisesti muulla kuin äidinkielellään. Surkein tilanne on Englannissa ja Ranskassa.