Tossa kuten aiemmin totesin, oltiin viikonloppu Tallinnassa, joten ei päässy kunnon Cup-kemuihinkaan. Varmasti jäin paljosta paitsi, mutta on mullakin niitä hienojakin hetkiä (pitkän) matkan varrelta muistoissa. Mutta ei voi olla monessa paikassa yht´aikaa, ei. Onnittelut Teille kaikille, jotka saitte tuon hienon elämyksen kokea! Ja ansaitusti!
Siinä kun keilaseuran kanssa sitte pyhänä oltiin hotelli Olümpian saunassa, 26. kerroksessa, alettiin taas pohtia sitäkin iäisyyskysymystä tai kestoaihetta, että se 26. kerros sijaitsee todellakin Tallinnan kattojen yllä ja ei paljon puutu sadan metrin korkeudesta, niin joku muisti kysyä, että näkyykö se Tallinna oikeasti Stadikan tornista, joka on vain 72 m korkea? Aina on sanottu, että kirkkaalla ilmalla näkyisi paljaalla silmällä, saati sitten kiikarilla. Lähes kaikilla meistä on akateeminen loppututkinto tai sitten insinööritieteitä on luettu muuten vaan erinomaisen paljon. Joku oli ehdottomasti sitä mieltä, että ei voi näkyä edes teoriassa, korkeintaan kangastus näkyy.
Linnuntietä etäisyys on alle 80 km. Porkkalan niemen eteläkärkeen paljon vähemmän. Kuinka kupera maapallo on ja onko siis mahdollista nähdä Helsinki Tallinnasta ja päin vastoin? Ja nimenomaan,
kuinka korkealle pitää nousta, että näkyy, koska vaakasuoraan ei tietenkään näy muuta kuin horisonttiin asti ja se ei ole kovin paljon se. Tottakai koripalloilijan horisontti on kauempana kuin esim. kissan horisontti, mutta paljonko sinnekään on matkaa? Eihän tuossa kai tarvita kuin sini, kosini ja tangentti? Maapallohan ei aivan pyöreäkään ole, mutta jos sen likiarvona pitäisi noin lyhyellä matkalla, niin voisi käyttää valmista kaavaa, jota kukaan ei muistanut juuri sillä kertaa. Mutta se taas ei nautittujen oluiden määrään suhteutettuna mikään suurempi ihme ollutkaan, eipä.
Eli siis kysymys lyhyesti pähkinänkuoressa: Kuinka paljon taivaanranta tippuu matkalla Helsingistä Tallinnaan, yli vai alle 72 metriä?
Veikkaan, että Forzassa on monta insinööriä, joka laskee vastauksen tuohon alle aikayksikön.
