Äänestys

Mikä on paras ruokajuoma?

Maito
8 (19%)
Vesi
8 (19%)
Punaviini/Valkoviini
6 (14.3%)
Limu
2 (4.8%)
Olut
7 (16.7%)
Mehu
2 (4.8%)
Kotikalja
0 (0%)
Piimä
2 (4.8%)
Ei mikään.
0 (0%)
vaikea sanoa, riippuu aina ruuasta
7 (16.7%)

Äänestäjiä yhteensä: 38

Kirjoittaja Aihe: Hyvä ruoka, parempi mieli.  (Luettu 23818 kertaa)

Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #60 : 26.01.10 - klo:15:04 »
Tuolla kesämökillä Kanarialla on kuppiloita joka lähtöön. Suomalaisiakin taitaa olla jo kymmenkunta pelkästään Inglésissä. Ne me kierrettiin kaukaa; lähinnä naurettiin niille kadun toiselta puolelta. Eipä ole tullut käytyä ikinä eikä tarvii. Osaan itsekin tehdä lihapullia ja poronkäristystä.

Taas tuli käytyä pari kertaa hollantilaisissakin ravintoloissa. Niissä ei olla koskaan petytty. Syötiin mm. hollantilaista erikoisuutta nimeltä saté. Se on aivan törkeän hyvää. Sitä tehdään joko kanasta (kip) tai possusta (varkenshaas). Mutta mikä on tämän saté-kastikkeen salaisuus? Mitä mausteita siihen käytetään? Mikään muu soossi ei muistuta sitä lähimainkaan. Jokin mauste tai mausteiden yhdistelmä saa aikaan aivan taivaallisen aromin. Ainakin inkivääriä luulin maistaneeni siitä. Onko jollain reseptiä, että vois itse kokeilla? Haloo Hande, Konalan van Basten ja muut erikoisasiantuntijat!
« Viimeksi muokattu: 26.01.10 - klo:15:13 kirjoittanut Seppo_69 »
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa TimoN

  • Forum Admin
  • Viestejä: 2345
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #61 : 26.01.10 - klo:15:17 »
Taas tuli käytyä pari kertaa hollantilaisissakin ravintoloissa. Niissä ei olla koskaan petytty. Syötiin mm. hollantilaista erikoisuutta nimeltä saté.

En ole hollantilaisesta saté:sta kuullut, mutta tuolla Malesia/Singapore suunnalla tuli useinkin syötyä sate/satay-vartaita, jotka tarjoillaan usein (maa?)pähkinäkastikkeen kera. Olisiko jotain sukua tälle, kun kerran nuo hollantilaiset ovat tuolla päin pyörineet.

Poissa Janne#1

  • Forza Member
  • Viestejä: 1592
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #62 : 26.01.10 - klo:15:18 »
Syötiin mm. hollantilaista erikoisuutta nimeltä saté. Se on aivan törkeän hyvää. Sitä tehdään joko kanasta (kip) tai possusta (varkenshaas). Mutta mikä on tämän saté-kastikkeen salaisuus? Mitä mausteita siihen käytetään?

Taitaapi lähempänä olla itähollantilaista tuo kastike. Ei silti, onhan Hollannin kansallisruoka Rijsttafel kotoisin Indonesiasta.

Tuossa yksi ohje kyseiselle kastikkeelle:
http://www.maku.fi/reseptit/resepti/P%E4hkin%E4inen%20Satay-kastike/104.html

Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #63 : 26.01.10 - klo:16:45 »
Kiitos neuvoista. Ehkä satay kirjoitetaan dutchin kielellä saté. Jospa kyseessä onkin sama asia. En ollut aivan väärässä inkiväärin suhteen, sitä näyttäisi olevan aika mukavasti mukana. Juustokumina, kookosmaito, ruokosokeri, chili, valkosipuli ym. täydentävät tuloksen makuhermoja hiveleväksi. Tuota kokeillaan tehdä itse heti tilaisuuden tullen. Mitä itse olette pitäneet saté-kastikkeesta?
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa TimoN

  • Forum Admin
  • Viestejä: 2345
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #64 : 26.01.10 - klo:19:07 »
On tosiaan aivan loistavaa, tosin itsetehtynä en ole kastikkeesta erikoisen hyvää saanut. Täytyykin taas kokeilla tässä joku päivä jollain toisella reseptillä. Ja saahan kaupasta jotain valmista purkkitavaraakin, en tosin ole kokeillut. Ja tietty olisi kiva jos olisi mahdollisuus grillata vartaat oikeassa grillissä...

Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #65 : 26.01.10 - klo:22:15 »
Onko nykyään jo niin, että edes sähkögrilliä ei saisi kerrostalon parvekkeella käyttää? Mulla on ikivanha AEG:n sähkögrilli, jolla tekee yllättävän hyvää tulosta. Siis talvella, kun ei ulkona oikein viitsi/tarkene grillata. Uunin grillin se hakkaa 100-0. Joskus kesälläkin siihen laitetaan kokonainen kana vartaaseen pyörimään ja mehukas tulee. Sitä ruokaa on hankala, itse asiassa mahdoton valmistaa kokonaisena hiili/brikettigrillissä.

Kai jossain taloyhtiöissä on tupakointikin kielletty parvekkeella. Kanarialla on tilanne se, että joka ikisessä ravintolassa on tupakoiville omat pöydät. Joskus tämä tarkoittaa ravintolan kaikkia pöytiä, joskus osaa niistä. Poikkeuksena suomalaiset ja skandinaaviset ravintolat, joissa tupakointi ei ole sallittu sisätiloissa. Kanarialla ilmestyy yleispohjoismaalainen lehti (ruotsi/norja/tanska/islanti/suomi), joka mainoksissaan kertoo, että esim. meillä on erillinen tupakkahuone! Se on mulle yhtä kuin pitäkää tupakkahuoneenne ja kuppilanne, fasistit ja terveysterroristit! Tosin en kyllä muutenkaan niihin aikaani uhraisi. En tarkoita, että tupakointi olisi mitenkään kannatettavaa tai suositeltavaa, mutta kaikissa muun maalaisissa ravintoloissa saa vielä valita. Todennäköisesti Suomen Eduskunta miettii kuumeisesti lakia, jolla kansalaisten tupakointikielto koskee myös ulkomaan matkoja. Eläköön, se on Suomi, ja siihen helposti rakastuu! Jos joku vielä ihmettelee, miksi täällä on niin paljon pahoinvointia, voi miettiä, voisiko se aiheutua maailman lähes pikkumaisimmasta ja yksilönvapautta rajoittavimmasta lainsäädännöstä. Ja lisää on tulossa, aivan varmasti ja paljon. You ain´t seen nothing yet.
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa Samba

  • Forza Member
  • Viestejä: 2312
  • Suomessa on vain yksi jalkapalloseura
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #66 : 27.01.10 - klo:02:42 »
Todennäköisesti Suomen Eduskunta miettii kuumeisesti lakia, jolla kansalaisten tupakointikielto koskee myös ulkomaan matkoja.
Lipsuu pahasti politiikan puolelle, mutta Eduskuntahan on jo suuressa viisaudessaan rajoittanut Suomen kansalaisten ammatinvalintaa ulkomailla työskennellessä. Esimerkiksi Suomen kansalainen ei saa ulkomailla työskennellä palkkasotilaansa. Harmi vain, että yleisön oikeuskäytännön mukaan ulkomailla tehdyt rikokset eivät ole Suomessa syyttämiskelpoisia ::)

Mutta joo, itellä tosiaan tarkotuksena suksia vittuun tästä maasta ensimmäisen kunnollisen tilaisuuden avautuessa. Takas en tule ennenkuin suokusta lakkaa olemasta.
"Tarkoitushan on olla pelissä parempi, eli tehdä enemmän maaleja."

Poissa TimoN

  • Forum Admin
  • Viestejä: 2345
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #67 : 27.01.10 - klo:09:50 »
Onko nykyään jo niin, että edes sähkögrilliä ei saisi kerrostalon parvekkeella käyttää?

Varmaan riippuu talon järjestyssäännöistä. Joidenkin talojen säännöissä varmaan kielletään ruoan valmistus parvekkeella. En ole tietoinen että se olisi meidän talon järjestyssäännöissä kiellettyä (koska en ole niitä lukenut), joten oletan sen olevan sallittua  :P

Parvekkeella onkin tullut sähkögrillillä "grillailtua" ilman valituksia. Ongelma on vain halpisgrilli, jossa ei tehot tahdo oikein riittää. Lähinnä sillä saa grillausfiiliksen ilman makuja. Tiedän kyllä että sähkögrillejä löytyy, joilla pääsee jo lähemmäksi kunnon grillausta, mutta maksavat moninkertaisesti tuohon mun vekottimeen verrattuna.

Poissa mike--2000--

  • Forza Member
  • Viestejä: 1139
  • Forza HJK!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #68 : 27.01.10 - klo:11:19 »
Tosta grillauksesta parvekkeella ei taida olla ihan yhtenäistä sääntöä. Järjestyssäännöt kyllä kieltävät kohtuuttomien haju- ja meluhaittojen aiheuttamisen mutta jokainen määrittelee ne tietysti eri tavalla. Äärimmäinen esimerkki taitaa olla eräs tuntemani vanha rouvashenkilö, kutsuttakoon häntä vaikka nimellä Hilkka, jota häiritsee jopa yläkerran naapureiden kävely (!!!) asunnossaan. Itä-Helsingissä asuvalle Hilkalle ei voinut muuta sanoa kuin suositella muuttamista korpeen omakotitaloon. Onneksi Hilkka ei asu samassa talossa kuin allekirjoittanut. Toisaalta luulisi, ettei suurta osaa kerrostaloasumiseen tottuneista haittaa naapureiden sähkögrillin käyttö mutta ainahan noita elämänsä viimeiset vuodet naapureiden kyttäämiselle pyhittäneitä vakiovalittajia löytyy - oletteko muuten huomanneet, että em. tapauksista arviolta n. 98 % on yksinasuvia vanhempia naisia ?!

Jos sähkögrillin käytöstä parvekkeella joku valittaa, kannattaa pyytää valittajaa osoittamaan kirjallisesti lakipykälä/järjestyssääntö jossa grillaus parvekkeella kielletään. Sellaista ei nimittäin taida löytyä.
Public enema # 1

Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #69 : 27.01.10 - klo:20:48 »
Lipsuu pahasti politiikan puolelle, mutta Eduskuntahan on jo suuressa viisaudessaan rajoittanut Suomen kansalaisten ammatinvalintaa ulkomailla työskennellessä. Esimerkiksi Suomen kansalainen ei saa ulkomailla työskennellä palkkasotilaansa. Harmi vain, että yleisön oikeuskäytännön mukaan ulkomailla tehdyt rikokset eivät ole Suomessa syyttämiskelpoisia ::)

Mutta joo, itellä tosiaan tarkotuksena suksia vittuun tästä maasta ensimmäisen kunnollisen tilaisuuden avautuessa. Takas en tule ennenkuin suokusta lakkaa olemasta.

Kyllä varmasti saa jos huvittaa. Ei sitä tarvitse Tarja Haloselta kysellä. Eikä Suomen Keskustalta. Meitä oli aikanaan siinä 80-luvulla vajaa 10:n hengen jätkälauma, joka alkoi jostain syystä, huvin vuoksi, luuhata siellä Kanarialla. Kyllähän se kotiolot aina voitti. Siitä porukasta on osa jäänyt, osa pysynyt, uusia tullut jne. Yksi vakionaamoista oli J.R. (nimikirjaimet eivät ole muutettu). Oli muuten Klubin A-junnuissa ja erittäin lahjakas. Hän laittoi lasisen oluttuopin maahan, nosti sen jalalle ja siitä niskan taakse ja takaisin jalalle. Ja toisti sen kuinka monta kertaa tahansa. Yhtään sirpaletta ei syntynyt koskaan. Sen pellehypyt altaaseen oli kans aika legendaarisia.

Kerran sitten kävi niin, että tämä J.R. menikin aivan yksin Kanarialle. Oli ostanut 2:n viikon reissun. Alettiin ihmetellä Suomessa, että kumma kun ei kuulu jätkästä mitään. Ei siihen aikaan ollut kännyköitä. Mutta tämä sälli olikin missannut paluulennon, elänyt siellä Kanarialla muutaman lisäviikon jotenkin ja lopulta värväytynyt Ranskan Muukalaislegioonaan Algeriassa. Sinne piti tehdä 2:n vuoden sopimus. J.R. kesti sitä n. 7 kk, kunnes sai tarpeekseen ja karkasi sieltä suomalaisen alikersantin avustamana yöllä ilman mitään, ei passia, ei rahaa. Seuraava havainto oli se, kun se oli selvinnyt Marseillesiin, josta pystyi ottamaan yhteyttä Suomen konsulaatin kautta isäänsä, joka lähetti sille jotenkin vähän rahaa. Ja sai väliaikaisen passin kotimatkaa varten. Hyvä tuuri kävi siinä, että Ranskan lain mukaan se oli etsintäkuulutettu en muista kuinka monta vuotta, mutta kuitenkin. Seuraavilla reissuilla Kanarialle J.R. aina puristeli muniaan ja toivoi, että jos jostain syystä tulisi välilasku, niin ei sitten mielellään Ranskan maaperällä, koska silloin sille häkki heilahtaisi ja huolella.

Niitä kokemuksia, joita J.R. Legioonassa koki, ei tässä pysty kertomaan. Niitä on paljon ja ne ovat aika karuja. Siis aikuisten oikeesti karuja.

Mutta tämä nyt ei ihan mennyt hyvän ruoan puolelle, joten joku fiksu vaihtaa vaikka politiikan saralle nämä. Mutta kyllä ammattisotilaaksi pääsee ilman muuta jos huvittaa esim. pikku ranskan kielen opiskelut. Siinä tulee vähän muutakin sitten kaupan päälle...
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa Janne#1

  • Forza Member
  • Viestejä: 1592
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #70 : 28.01.10 - klo:11:01 »
Kun Sepon jutut menevät ruokatopicissa liiaksi politiikaksi, voisin itse palauttaa asiaan ja muistella viime vuoden kulinaristisia matkakokemuksia. Viime vuoden neljä lomaulkomaanmatkaani sisälsivät kaikki loistavia ruokaelämyksiä.

Ensimmäinen matka kohdistui Champagneen ja Bourgogneen ja vaikka ruoka sielläkin näytteli suurta osaa, tärkeintä antia oli tutustua paikallisen maanviljelyn kuuluisimpiin hedelmiin. Ranskalaisen ruoan paras puoli oli se, että vaikka joka kerran päivällisellä söit neljän ruokalajin aterian (alkupala, pääruoka, juustot, jälkiruoka), ei koskaan tullut ähky. Etanat, ankka ja ankanmaksa olivat loistavia ja perinteinen härän sisäfile osataan Ranskassakin tehdä hyvin. Matkan ehdoton ravintola oli Le Petit Paradis Beaunen kaupungissa.

Toinen matkakokemus oli Seattle ja Alaskan risteily. Tämän ruokakokemukset olivat paljon sekalaisempia mutta verrattuna edelliseen suurin huomio tulee annoskokoihin. Niitä katsoessa ei tarvitse ihmetellä, miksi amerikkalaiset ovat samoalaisten jälkeen maailman lihavin kansa. Amerikkalainen ruokahan on tietenkin lainaa muualta ja varsinkin laivamuona oli tietenkin "etnistä" maailman keittiötä. Vaikka keskimäärin Seattlen ruoka oli parempaa kuin laivan, laivalla ollut Teppanjaki-ravintola vei ykkössijan.

Marraskuussa kävimme vaimon vuosipäivää juhlistamassa Tallinnassa ja syntymäpäiväpäivällisen söimme aivan mainiossa Egoist-ravintolassa. Tätä täytyy vilpittömästi suositella. Palvelu oli loistavaa, shamppanja poreilevaa, punaviini ruoan makua korostavaa ja viiriäinen loistavaa. Hetken jo luulin, että tässä tuli vuoden paras ateria.

Vuoden ateria tuli kuitenkin joulupäivällisellä Tokiossa, jonka söimme paikallisessa 52. kerroksessa sijainneessa ravintolassa. Ravintola oli shabu-shabu-ravintola, joten valmistimme ruokamme itse. En ollut aiemmin syönyt Kobe-nautaa mutta tuolla sitä sain ja täytyy sanoa, että kokemus oli aterian hinnan arvoinen. Jos joskus tätä voitte saada suyötäväksi, suosittelen ehdottomasti. Olen nähnyt pariin otteeseen Helsingissä Kobe-lihaa myytävänä ainakin Stokkan herkussa ja Arabian K-marketissa, joten jos tuota lihatiskillä huomaatte, ostakaa heti syötäväksi.

Tokion muutkin ruokailut olivat erinomaisia. Jälleen yksi loistava Teppanjaki-ravintola löytyi sielläkin, hyvää Sushia söimme myös, vaikka se oikeastaan tuntuikin olevan japanilaista pikaruokaa ja söimme myös perinteisessä japanilaisessa ravintolassa pitkän kaavan mukaan. Tälle matkalla olimme aluksi myös Amsterdamissa pari yötä, jossa söimme todella hyvän Rijsttafelin 14 ruokalajilla.


Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #71 : 01.02.10 - klo:22:33 »
Tänään(kin) tuli käytyä ruokakaupassa, koska syöminen on pääelinkeino kai sitten. Ja oli ruokakauppa, joka hintakorivertailussa on yleensä edullisimmasta päästä. En voi käsittää, että esim. Valion Oltermanni-juusto, joka ei ole hyvää eikä pahaa, koska se ei maistu millekään, maksaa yli 14 €/kg. Tuota paskaa ei monessa maassa varmaan söisi siatkaan. Ainakin sata kertaa maistuvampaa juustoa myydään Kanarialla alle 4 €/kg. Mikä tässä nyt mättää? Eikä tämä esimerkki ole ollenkaan ainutlaatuinen. Sama pätee kautta linjan ruoassa. Ja juomissa hintaero on vielä paljon suurempi, laadusta puhumattakaan. Esim. 2 litraa espanjalaista Colaa maksaa n. 90 senttiä. Ei siinä pahemmin vikaa ole merkkitavaroihin verrattuna. Kyllä Berlusconi taisi olla oikeassa, kerrankin edes jossain asiassa. Saako Seppo Rädylle vielä lähettää terveisijä: Kuule kaima, Suomi on paska maa!

Hurraa, se on Suomi, ja siihen helposti rakastuu!
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Paikalla Anja

  • Forza Member
  • Viestejä: 1660
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #72 : 14.12.10 - klo:16:24 »
Nelosella pyörii ma-to klo 19.00-19.30 ohjelma, Neljän tähden illallinen. Tällä viikolla yksi tähdistä on Keke.

Poissa Seppo_69

  • Kunniajäsen
  • Forza Member
  • Viestejä: 8617
  • Ja mitään en ole ottanut!
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #73 : 19.12.10 - klo:03:28 »
. Palvelu oli loistavaa, shamppanja poreilevaa, punaviini ruoan makua korostavaa ja viiriäinen loistavaa.

Suussasulavat ja lämpimät terkut kaikille Kanarialta. Oli siellä vähä lämpöisempää kuin Suomessa, täytyy rehellisesti myöntää ja vieläkin vähemmän lunta, jos mahdollista. ;D
Viiriäisen munat maksoi Mercadonassa 1,10 € tusina. Kyseessä ei ole desimaalivirhe. Tuli kotiinkin asti tuotua tuliaisiksi useampi rasia. Paketissa on kaksi ehdotusta eli reseptiä niitä varten. Miten meillä päin yleensä on viiriäisen (esp. codorniz, lat. Tetrao coturnix) munia syöty? Vai onko syöty? ::) Ne on kyllä niin hemmetin kauniita jo ulkonäöltä, ettei raskis edes rikkoa niitä.
Things could be worse, Klubi could be Honka!

Poissa Janne#1

  • Forza Member
  • Viestejä: 1592
Vs: Hyvä ruoka, parempi mieli.
« Vastaus #74 : 20.12.10 - klo:11:00 »
. Palvelu oli loistavaa, shamppanja poreilevaa, punaviini ruoan makua korostavaa ja viiriäinen loistavaa.

Suussasulavat ja lämpimät terkut kaikille Kanarialta. Oli siellä vähä lämpöisempää kuin Suomessa, täytyy rehellisesti myöntää ja vieläkin vähemmän lunta, jos mahdollista. ;D
Viiriäisen munat maksoi Mercadonassa 1,10 € tusina. Kyseessä ei ole desimaalivirhe. Tuli kotiinkin asti tuotua tuliaisiksi useampi rasia. Paketissa on kaksi ehdotusta eli reseptiä niitä varten. Miten meillä päin yleensä on viiriäisen (esp. codorniz, lat. Tetrao coturnix) munia syöty? Vai onko syöty? ::) Ne on kyllä niin hemmetin kauniita jo ulkonäöltä, ettei raskis edes rikkoa niitä.

Ihan niin kuin muitakin munia, keittämällä tai paistamalla. Ne ovat muuten miltei kolesterolittomia, joten ovat erityisen terveellisiäkin hyvän maun lisäksi.